Kerkliedwiki

Ons doel: alle kerkliederen vindbaar

Onze gratis toegankelijke online vraagbaak over kerkliederen trekt circa 50.000 bezoekers per maand. Kerkliedwiki ontsluit alle liedbundels in het Nederlandse taalgebied en biedt per lied onder meer informatie over dichter, componist, verwijzing naar bijbelteksten, liturgisch gebruik, kerkelijk jaar, thema’s. Soms zijn teksten beschikbaar en in veel gevallen luistervoorbeelden. Voor musici zijn er verwijzingen naar begeleidingen en koorzettingen.

Online naslagwerk voor iedereen

Kerkliedwiki is een gratis online naslagwerk met informatie over alle kerkliederen uit liedbundels die worden gebruikt in Nederland en Vlaanderen. Eind 2024 zijn er ruim 12.500 liederen ingevoerd door een groot team van vrijwilligers. Voor elk lied is er een pagina met daarop de basisinformatie (o.a. dichter, componist(en), herkomst en ontstaansperiode, metrum, melodie(ën), liedvorm, doelgroep, verwantschap met bijbelteksten, moment in het kerkelijk jaar, moment in de viering, thema, en uiteraard de bundels waarin het lied voorkomt met het liednummer). Wanneer dat auteursrechtelijk mogelijk is, wordt ook de volledige tekst en bladmuziek van het lied opgenomen op deze pagina. Verder is er nuttige en leuke informatie te vinden, zoals over het ontstaan en de betekenis van een lied, een goed luistervoorbeeld, en soms informatie over bepaalde culturele aspecten (bijv. als het lied een speciale bewerking kent, of een rol speelt in een bepaalde film).

 

Zoeken in de Kerkliedwiki

LIEDBUNDELS
Alle liedbundels in het Nederlandse taalgebied zijn opgenomen met een beschrijving en de inhoudsopgave van alle liederen.
BIJBELTEKST
Zoek liederen passend bij bepaalde bijbelteksten.
PERSONEN
Zoek liederen via de naam van maker, zoals de dichter of de componist.

THEMA’S
Zoek naar liederen op basis van thema’s of onderwerpen.

LITURGIE
Zoek liederen passend bij een bepaald aspect of moment in de liturgie van de eredienst.

MUZIEK
Zoek naar begeleidingen en koorzettingen bij melodieën van kerkliederen.

Wat zit er in de Kerkliedwiki? Een paar cijfers:

LIEDEREN
0
BUNDELS
0
DICHTERS
0
COMPONISTEN
0
MELODIEËN
0

In het tijdschrift Handelingen vind je een uitgebreide beschrijving van de zoekmogelijkheden in Kerkliedwiki. Het artikel (2017, nummer 4) kun je ook online lezen.

Vind het geschikte lied!

Gericht zoeken met behulp van Kerkliedwiki.nl

door Lydia Vroegindeweij

Anno 2024 is het kerkliedrepertoire explosief gegroeid. Voor elk aspect van vieren en geloven moet wel een mooi lied op maat te vinden zijn, maar hoe vind je je weg in de twaalf gangbare verzamelbundels en zo’n honderd kleinere bundels? En waar vind je informatie over de herkomst van liederen en meer over bewerkingen en koorzettingen? De Kerkliedwiki helpt.

Kerkliedwiki-werkers

Kerkliedwiki wordt gevuld door vrijwilligers met allerlei deskundigheden en interesses. In het team vind je makers (zoals tekstschrijvers en componisten), professionele gebruikers (zoals theologen en kerkmusici) en liefhebbers en geïnteresseerden in het samenstellen van dit naslagwerk.

"Het is een uitdaging om teksten en liederen bij een thema te vinden, alles te combineren tot een mooie liturgie. In de loop van 2015 ben ik meer betrokken geraakt bij deze wiki. Ik heb verschillende technische hulpmiddelen ontwikkeld die deze wiki verbeteren wat betreft weergave, gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid."
Matthijs van den Berg
Beheerder, ontwikkelaar
"Mijn interesse als organist en als componist van melodieën is breed. Ik verzamel liedbundels en mag daar graag in lezen en zoeken. Zelf gebruik ik de Kerkliedwiki ook om predikanten te adviseren, soms met onverwachte en zeer passende liederen. Mijn bijdrage aan de Kerkliedwiki is vooral het invoeren van liederen."
Peter Sneep
Wikiwerker
"Met de komst van het nieuwe liedboek heb ik een Wegwijzer samengesteld om de vindplaatsen tussen oude en nieuwe bundels te vergemakkelijken. Inmiddels is deze informatie allemaal ondergebracht in Kerkliedwiki. Ik mag graag nauwkeurig vergelijken of liederen in verschillende bundels echt overeenkomen."
Ellen van der Sar
Wikiwerker