7e Kerkliedwiki Schrijfdag – Lutherliederen

 In Blognieuws, Kerkliedwiki

Op 22 oktober 2016 is de volgende Kerkliedwiki Schrijfdag in Amersfoort. Voor de zevende keer strijken we neer in de Lutherse Kerk in Amersfoort. Kom meedoen of gewoon eens kennismaken. Van harte welkom!

De Kerkliedwiki is een online encyclopedie waarin waardevolle praktische en leuke achtergrondinformatie over kerkliederen wordt opgenomen. Een artikel per lied, met slimme doorverwijzingen, net als in Wikipedia. De website is beschikbaar en de inhoudsopgaven van heel veel liedbundels staan er nu in. Bovendien zijn er uitgewerkte registers op bijbelplaatsen en liturgisch gebruik. De schrijfdagen zijn bedoeld om liefhebbers van het kerklied op weg te helpen hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan deze encyclopedie. Er moet natuurlijk gewerkt worden, maar er zal ook veel plezier zijn als er mooie ontdekkingen gedeeld worden.

Deze Kerkliedwiki Schrijfdagen worden opnieuw georganiseerd samen met de Lutherse Kerk in Amersfoort (Langestraat 61). Kennis over de bijbel delen en toegankelijk maken voor iedereen was immers een belangrijke missie van Martin Luther. De Kerkliedwiki past helemaal in die lijn. We kiezen per schrijfdag een thema om aan te werken, meestal passend bij de aansluitende viering of activiteit van de kerk.

Thema: Lutherliederen

Met het herdenkingsjaar van 500 jaar Reformatie zal het je niet verbazen: het thema is deze keer de liederen van Martin Luther. Hij heeft er 36 geschreven en een deel daarvan staat nog steeds in de actuele liedboeken. Reden dus om te zorgen dat alle informatie daarover op orde is voor 31 oktober 2016.

Iedereen is welkom! Deze schrijfdag is vooral interessant als je je wilt verdiepen in de achtergrond van enkele kerkliederen, tekstdichters of componisten. Ervaring met schrijven op Wikipedia is niet nodig. Er is begeleiding aanwezig door ervaren medewerkers aan Kerkliedwiki. Deelnemers brengen zelf een laptop mee met wifi-ontvangst. In de kerk is draadloos internet beschikbaar. Voor koffie/thee en lunch wordt gezorgd. Deelname is gratis. Wil je alleen eens komen kijken of een deel van de dag meedoen, dat is ook mogelijk.

Graag vooraf aanmelden (i.v.m. de catering) via info@kerkmuzieknetwerk.nl.

Programma:

  • 9.30 uur – ontvangst deelnemers, voorbereiden computers en internet
  • 10.00 uur – start en voorstelrondje
  • 10.30 uur – presentatie instructieve voorbeelden, wegwijs in de Kerkliedwiki.
  • 11.00 uur – eerste schrijfsessie
  • 12.30 uur – lunch + evt. wandeling met mini-rondleiding langs enkele bijzonderheden van Amersfoort centrum.
  • 14.00 uur – tweede schrijfsessie
  • 15.15 uur – de oogst bewonderen, ervaringen delen, vervolgplannen maken.
  • 15.30 uur – einde schrijfdag
  • (Optie: van 16.00-17.00 uur is er een aansluitende en bijpassende activiteit in de Lutherse kerk, een meditatieve viering over het lied ‘Nun bitten wir den Heiligen Geist’, o.l.v. ds Diederiek van Loo).

De Kerkliedwiki (www.kerkliedwiki.nl) is een initiatief van de Stichting Kerkmuziek Netwerk en het project wordt geleid door Lydia Vroegindeweij.

Het middaggezelschap.

Uitnodiging aan andere kerken: organiseer ook een schrijfdag.

Maakt dit nieuwsgierig of zou je zo’n schrijfdag ook in jouw kerk willen organiseren, laat het weten. Het is nadrukkelijk onze bedoeling dat deze formule breder opgepakt wordt. De kerk regelt de locatie met wifi(!) en de koffie/thee; Kerkmuzieknetwerk verzorgt de lunch en de begeleiding van de deelnemers. Wij gunnen nog veel meer mensen het plezier en de verrijking die je kunt beleven als je meer van een kerklied weet.

 

Lees ook:

Recommended Posts

Leave a Comment

0