Concert Hildegard van Bingen en Arvo Pärt

 In Blognieuws, Ontdek kerkmuziek

Op vrijdag 3 juni, om 20:00 uur, vindt in de Lutherse Kerk Utrecht een concert plaats met muziek van Hildegard von Bingen en Arvo Pärt. De muziek wordt uitgevoerd door de vrouwenschola van het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken en organist Sebastiaan ’t Hart.

 

 

Hildegard (1098-1179) was abdis van het vrouwenklooster in Bingen aan de Rijn. Ze correspondeerde met beroemde en machtige mannen als de heilige Bernardus van Clairvaux en keizer Frederik Barbarossa, en gaf de paus gevraagd en ongevraagd raad. Ze was één van de machtigste vrouwen in de Middeleeuwen. Die macht berustte op haar geleerdheid en de visioenen die ze kreeg. Naast de werken over spiritualiteit en geneeskunde die ze schreef, was Hildegard ook een creatieve en originele componiste. Haar muziek borduurt voort op het Gregoriaans, maar volgt daarbij een heel eigen koers. Ze schreef ongeveer 75 liturgische melodieën, die door de nonnen in haar klooster werden gezongen.

poster HildegardIn het concert, dat ongeveer een uur duurt, zingt de vrouwenschola een aantal van de liturgische werken. Tussendoor klinken orgelwerken van Arvo Pärt (1935). Pärt grijpt in zijn composities terug op middeleeuwse compositietechnieken en staat bekend als een componist van de verstilling. Zijn orgelwerken vormen een boeiende tweespraak met de vocale muziek van Hildegard.

De toegang is gratis, na afloop wordt gecollecteerd.

Locatie: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat, Utrecht.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

0