Eerste Festival Klinkend Erfgoed

 In Blognieuws, Orgelkids

Met de eerste editie van het Festival Klinkend Erfgoed, op 9, 10 en 11 september in de Stevenskerk in Nijmegen, presenteert zich de nieuwe Stichting Klinkend Erfgoed Nederland.

Drie dagen lang wordt er gemusiceerd op de kerkorgels en het carillon, kunnen jong en oud genieten van zowel klassieke als hedendaagse muziekuitvoeringen, brengt een draagbaar carillon de tijd tot leven, krijgen ‘stomme’ films orgelbegeleiding, verleidt het ‘Doe-orgel’ zowel instrument als mechaniek te ontdekken, vindt voor de allerkleinsten de voorstelling ‘Rocky het Klokkie’ plaats en worden er tal van ambachtspresentaties, lezingen en debatten verzorgd. Het festival is tevens de Nationale Orgeldag 2016, die op zaterdag 10 september in het gehele land wordt gehouden.

Belangstelling opwekken

Het festival is bestemd voor een breed publiek, met als doel belangstelling op te wekken voor pijporgels, luidklokken, mechanische uurwerken en carillons. Dit ‘klinkend erfgoed’ staat onder grote druk. Veel kerken worden onttrokken aan de eredienst en worden getransformeerd, of zijn in afwachting zijn van een nieuwe functie. Daardoor gaat de eeuwenoude orgelmuziek teloor, verdwijnt de tijd die de torenklok aangeeft, worden de klanken van het carillon vergeten en worden de klokken niet meer geluid.

Mini-symposium

Op vrijdag 9 september wordt in de Stevenskerk een mini-symposium gehouden over de vraag ‘Jeugd en klinkend erfgoed – een (on)mogelijke combinatie?’ Aan de hand van een aantal praktijkervaringen wordt gediscussieerd over de wijze waarop jongeren zijn te interesseren voor kerkorgels, carillons en torenuurwerken. Tussendoor wordt er gemusiceerd en er is tijd voor een hapje en een drankje.

Breed samengestelde stichting

De Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) is een nieuw, breed geformeerd samenwerkingsverband van opdrachtgevers, eigenaren, opdrachtnemers (bouwers, adviseurs, inspecteurs), de overheid en andere betrokkenen bij het beheer en onderhoud van dit deel van ons cultureel erfgoed. De stichting streeft ernaar de interesse voor deze vaak eeuwenoude onderdelen te bevorderen, aandacht te schenken aan goed beheer en behoud en het blijvend laten functioneren, of klinken van dit erfgoed. Naast het jaarlijkse festival initieert de stichting ook onderzoek, kennisbijeenkomsten en publicaties. Voor meer informatie: www.klinkenderfgoed.nl.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

0