Schrijfdagen Kerkliedwiki in voorbereiding
De Kerkliedwiki staat er nu, maar dat is natuurlijk slechts het begin. Het wordt nog een boeiende uitdaging om alle kerkliederen hierin op te nemen. Dus daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken. Gelukkig zijn er nu al allerlei lijsten ingevoerd met de titels van liederen, zoals de inhoudsopgaven van Liedboek, Tussentijds, Gezangen voor Liturgie. Bovendien zijn er lijsten met de liederen, geordend naar de bijbelplaatsen of naar liturgisch gebruik.
De laatste zaterdag van september (27 september 2014) willen we de eerste Schrijfdag voor de Kerkliedwiki organiseren (van 10-15.30 uur). Met een groepje van maximaal 15 mensen komen we samen in de Lutherse Kerk Amersfoort. Na een kennismaking en korte introductie op de indeling en de werkwijze gaan we samen aan de slag. Ieder brengt zijn eigen laptop mee, wij zorgen voor een internetverbinding en voor de versnaperingen. Er zijn bronnen, hulpmiddelen en enkele experts aanwezig om de correcte informatie te vergaren. Deelname is gratis, vooraf aanmelden verplicht.
Welke schrijfklussen zijn er zoal:
- Basisinformatie vullen per lied (zie de knip en plakcodes op deze pagina: http://kerkliedwiki.nl/index.php/Auteursinstructie)
- Bij reeds ingevoerde liederen zoeken naar correcte en/of bijzondere uitvoeringen van een lied op Youtube en die erin zetten. Voorbeeld: http://kerkliedwiki.nl/index.php/Heer,_raak_mij_aan_met_uw_adem .
- Psalm-verzamelpagina’s maken: zie http://kerkliedwiki.nl/index.php/Psalmen, en bekijk daarvan een blauw nummer als voorbeeld.
- Auteurspagina’s aanmaken voor auteurs met veel bijdragen aan het liedboek. Zie bijvoorbeeld: http://kerkliedwiki.nl/index.php/Willem_Barnard
- Op zoek gaan naar gratis of betaalde bladmuziek van bewerkingen van een bepaald lied. Zie bijvoorbeeld: http://kerkliedwiki.nl/index.php/Loof_God,_loof_Hem_overal
Iedere deelnemer neemt een aantal liederen voor zijn rekening en voert die in in de Kerkliedwiki. Natuurlijk zorgen we ervoor dat daar enkele liederen bij zitten die in de viering om 16.00 uur een plek hebben. Je kunt immers nog intenser zingen, als je meer weet over een lied.
Ben je niet zo heel erg thuis in de kerkliederen, maar misschien wel in de techniek, dan zijn er ook genoeg andere geschikte taken, zoals het invoeren van de basisinformatie over liederen of over auteurs.
Voorafgaand aan de eerste Schrijfdag beleggen we begin juli een paar voorbereidende bijeenkomsten met theologen en kerkmusici om de werkwijze uit te testen en wensen te bespreken over de gewenste informatie. Wil je daar bij zijn, laat het weten: info@kerkmuzieknetwerk.nl.