Troost bij Luther en Bach

 In Blognieuws

Troosten is volgens Martin Luther (1483-1546) de hoofdopgave van de theologie. Hij is dan ook de bedenker van het woord ‘zielzorg’. In bijna al zijn werken vinden we het thema troost op de een of andere manier terug. Ook in zijn liederen uit 1524/1525. Johann Sebastian Bach (1685-1750) groeide op met het liederenerfgoed van Luther. Hij verwerkte de troostrijke koralen in veel van zijn werken, waaronder de jaargang koraalcantates uit 1724/1725. Zo maakte hij dat wij tot op heden nog steeds vertrouwd zijn met Luthers teksten en melodieën van 500 jaar geleden. De vaak gehoorde uitspraak ‘zonder Luther geen Bach’ blijkt dus evengoed omgekeerd van toepassing voor onze tijd: ‘zonder Bach geen Luther(liederen) meer’.

Lydia Vroegindeweij onderzocht deze materie en schreef er een proefschrift over. Op de nieuwe website L500B300 zal zij haar inzichten gaan delen met iedereen die meer wil weten over de koraal-cantates van Bach en wat daaraan ten grondslag lag.

Over het onderzoek:

Lydia Vroegindeweij promoveerde met het proefschrift ‘Troost bij Luther en Bach’ op 1 december 2020 aan de Universiteit Utrecht. Haar promotor is Prof. dr. Albert Clement. Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Vreducom.

Het onderzoek laat zien hoe Martin Luther het begrip ‘troost’ definieerde in zijn theologie en zielzorg en hoe hij dit verwoordde in zijn liederen uit 1524/1525. Tweehonderd jaar later stond de waarde van dit liederfgoed ter discussie vanwege nieuwe opvattingen over troost en de grote hoeveelheid nieuwe liederen. Orthodox-lutherse theologen wensten de liederen van Luther en tijdgenoten te behouden, juist vanwege hun troostende waarde. Zij zagen echter wel de noodzaak dat de oude liederen meer uitleg vereisten en schreven daarvoor vele gezangboek-commentaren. Deze commentaren van onder meer de hymnoloog Johann Martin Schamel in combinatie met de verzamelde uitleg van Luther bij relevante Bijbelteksten in de Calov-Bijbel werpen een nieuw licht op de betekenis van de koraalcantates van Johann Sebastian Bach uit 1724/1725. Door deze bronnen te combineren wordt meer duidelijk over de verschillen tussen de oorspronkelijke liedtekst en de tekst van de recitatieven en aria’s in de koraalcantate, en over de muzikale uitwerking daarvan.

Gegevens:

Verschenen op: 1 december 2020
Formaat: 18×24 cm
Omvang: 348 pagina’s, met afbeeldingen
Uitvoering: paperback
ISBN: 9789083094700
Prijs: € 29,50 (incl. btw, excl. verzendkosten)

Het proefschrift is te bestellen via onze webwinkel.

 

omslag-proefschrift
Recent Posts
0
Cover LuistertroostL500B300