Isometrisch zingen en begeleiden, zo doe je dat

 In Communicatie

Organist in de praktijkOp vrijdagavond 24 oktober 2014 was er een feestelijke boekpresentatie van het boek Organist in de praktijk in de Grote Kerk in Epe. Een boek vol met gevarieerde praktijkverhalen van bekende organisten over de gemeentezang en het begeleiden daarvan. De diversiteit van de hedendaagse kerkmuzikale praktijk komt via interviews naar voren. De antwoorden van alle organisten zijn thematisch gebundeld in hoofdstukjes. De eindredactie van het boek was in handen van Dick Sanderman en Dirk Out.
Tijdens de presentatie van het boek klonk er uiteraard muziek. Zo presenteerde Dick Sanderman een mooi schoolvoorbeeld van wat er wordt bedoeld met ‘isometrisch zingen’. En dat is dus veel meer dan ‘zingen op hele noten’. Voor de organist ligt er een belangrijke taak om de gemeente na elke regel met een tussenspelletje mee te nemen naar de volgende regel.
Hoe dat werkt werd gedemonstreerd met Psalm 146 uit het psalmboek van J.A. van Eijken (1853). Die gaf als aanwijzing voor de organist: “langzaam isometrisch, met tusschenspelen tussen de regels”.

Luister hier naar het resultaat.

Recent Posts

Leave a Comment

0