Registers bij het Liedboek (voor kerkmusici en anderen)
Nieuwe registers bij Liedboek.
Chris van Bruggen maakte drie nieuwe registers. De aanleiding hiervoor was het feit dat de registers achter in het liedboek een te klein lettertype hebben. Bovendien wordt alleen het nummer genoemd en dat vereist veel bladeren in een boek met erg dunne blaadjes.
De registers uit het liedboek zijn daarom gescand en vervolgens via een database in deze opmaak gezet (met toestemming van de uitgever).
Er zijn 3 registers:
a. Register op bijbelplaatsen
b. Register op bijbelplaatsen per beginregel lied (dat is nieuw)
c. Register op liturgisch gebruik.
Het gehele boekje (formaat a5) heeft 181 bladzijden.
Men mag het gehele boekje gratis downloaden, maar een geprint boekje in een ringbandje is eventueel te bestellen voor € 12,50 bij Chris van Bruggen (chrvbruggen@hetnet.nl).
Eerdere berichten over registers:
Ronald van Drunen heeft het Liedboek eens grondig doorgenomen, en zijn studietocht heeft geleid tot een serie zeer bruikbare registers. Hij wil ze graag delen met iedereen die hier wat aan kan hebben.
Tip: druk de documenten af en voeg ze in de laatste map (4-rings) van de begeleidingsbundel van het Liedboek achter ‘Verantwoording’.
Voor cantores en organisten bestaat een deel van de voorbereiding op de eredienst uit het zoeken naar passende koorzettingen, orgelliteratuur, begeleidingen, intonaties en voorspelen.
De verschijning van het nieuwe ‘Liedboek,zingen en bidden in kerk en huis’ was voor mij aanleiding om mijn muziekbibliotheek te herzien en volledig ‘om te nummeren’. Aangezien er geen overzichten van liederen in andere talen, gelijke melodieën in het liedboek en verwijzingen naar het ‘oude’ liedboek en andere liedbundels beschikbaar waren, ben ik hiermee zelf aan de slag gegaan.
Na de verspreiding van mijn overzicht in juni 2013 ontstond het idee voor deze aanvullende registers bij het liedboek.
Voorbeeld en inspiratiebron waren de overzichten van Liuwe Tamminga in de uitgave ‘Orgelliteratuur’ (1984) en in ‘Compendium bij het Liedboek voor de kerken’.
Het overzicht ‘Liederen voor kinderen’ is tot stand gekomen in samenwerking met Wout van Andel en Els Lagerweij.
Deze aanvullende registers zijn in eerste instantie bedoeld voor kerkmusici, organisten en cantores. Dit blijkt onder andere uit de talrijke melodieverwijzingen bij de anderstalige liederen en de verwijzingen naar andere liedbundels.
Buitenlandse begeleidingsbundels, zoals die bij het ‘Evangelisches gesangbuch’, bieden een schat aan begeleidingen die ook voor begeleiding van liederen uit het Liedboek goed bruikbaar zijn.
Dit document is vrij beschikbaar en kan kosteloos worden gekopieerd, gepubliceerd en verspreid op voorwaarde van bronvermelding.
Omdat een naslagwerk als dit nooit volledig en foutloos kan zijn, vraag ik gebruikers om correcties, opmerkingen of aanvullingen te sturen naar: rvdrunen@planet.nl
Ronald van Drunen, kerst 2013.
Let op: Inmiddels is er een vernieuwde versie herfst 2014 gemaakt door Ronald van Drunen.
En verder…
Het publiceren van deze lijst heeft als gevolg dat anderen ook hun lijsten bij ons bezorgen. Die zijn meer dan welkom!
Jaco Zuurmond maakt een lijst van alle gedichten die in het Liedboek staan. Staat hieronder als PDF en als Wordbestand.
Gedichten en Gebeden in het Liedboek (PDF)
Gedichten en Gebeden in het Liedboek (Word)
Leave a Comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zeer bedankt voor dit nuttige werk. Omdat ik zelf een overzicht had gemaakt zoals bij 12 weet ik hoeveel inspanning dit heeft gekost.
Ronald,
Onvoorstelbaar wat een werk dit moet zijn geweest.
Niet alleen ikzelf maar, iedereen die intensief met het liedboek bezig zijn, zijn je zeer erkentelijk!
Hartelijk dank voor het beschikbaar stellen.
Een prima aanvulling ten aanzien van het nieuwe Liedboek. Wat ik nog mis, is een register met de beginregels van ALLE coupletten. Of zit dat nog in de pen? Wel een heidens werk voor gelovigen.
Die zit inderdaad nog in de pen. Ronald van Drunen werkt daar aan.
Prachtig werk, compliment voor zoveel nuttige arbeid!
En laat ieder die een verbetering of aanvulling heeft, de moeite nemen die door te geven.
Ik zoek overigens een toegankelijke bron van musicologische informatie bij nieuw opgenomen liederen.
Die informatie is in de maak op http://www.kerkliedwiki.nl. U bent van harte welkom om ook mee te werken aan deze encyclopedie van het kerklied.
Ongelooflijk wat een werk je hiermee hebt verricht. Wat een enthousiasme voor het nieuwe Liedboek proef ik hierin.
Hartelijk dank voor dit mooie werk en veel inspiratie bij en zegen over het verder zoeken en rubriceren.
Met hartelijke groet,
Bert Tijssen