Zingen op de basisschool

 In Educatie

In december 2015 was er een mooi zangproject op PC Basisschool de Schakel in Vinkeveen. Het project werd voorbereid met de directie van de school en een vader van kinderen op de school, en met dirigente Hanna Rijken, en Lydia Vroegindeweij van de stichting Kerkmuziek Netwerk. Het doel was eenvoudig: alle kinderen van de school laten zingen.

Samen organiseerden we dit zangproject in november en december. Vijf keer een half uur zingen met elke (combinatie)groep. De periode was de aanloop naar Kerst. Zo was het mogelijk om de aangeleerde liedjes ook nog tot een eindpresentatie te laten leiden: de afsluiting van de kerstviering op het schoolplein met de ouders erbij. Hoewel dat niet het hoofddoel was, want dat was namelijk: plezier beleven aan zingen!

Reken maar dat er plezier is beleefd! Kinderen zingen graag en met wat aandacht voor zangonderwijs zingen ze ook heel snel goed. Er werd veel aandacht besteed aan de voorbereidingen zoals inzingen en letten op je ademhaling. De kinderen kregen tekst en uitleg over de liedjes die gezongen werden en er werd in een opbouw gewerkt bij het instuderen.

En zo kwam het dat de hele school glunderend stond te zingen en de kinderen met zelf bedachte gebaren voor de uitbeelding bij een lied zorgden. Zo kwam het dat ook de jongste kleuters op de avond van de kerstviering uit volle borst een canon in het Latijn meezongen. En dat er enkele kinderen ontdekten wat ze leuk vinden aan muziek maken en zelfs les gaan nemen.

Zo’n project gunnen we elke school. Gelukkig ziet de overheid inmiddels ook weer het belang in van goed muziekonderwijs op de basisschool. Er zijn nieuwe initiatieven en er is geld beschikbaar. Maar voordat de leerkrachten weer zijn bijgeschoold gaat er wel wat tijd overheen. Dat is jammer, want zingen met de klas hoeft nu ook weer niet zo heel ingewikkeld te zijn. Ter inspiratie¬†heeft Kerkmuziek Netwerk de nodige slimme tips uit het project met Hanna Rijken voor je opgeschreven. Bedoeld als een suggesties voor elke leerkracht die het gewoon wil gaan proberen.

Downloaden handreiking ‘Laat ons maar zingen!’

Hier kun je de handreiking downloaden. Lees de tips uit ons project eens door, ga het uitproberen en geniet van een zingende klas. Wil je hulp of ook een dergelijk project zoals op de Schakel? Dat kan. Neem contact op met Kerkmuziek Netwerk en we brengen je in contact met Hanna Rijken of met een andere enthousiaste koordirigent die (tegen betaling) een project op je school kan komen verzorgen.

Recent Posts

Leave a Comment

0