Kerkliedwiki wijst de weg naar begeleidingen

 In Kerkliedwiki

De informatieve website over kerkliederen, www.kerkliedwiki.nl, is sinds half maart uitgebreid met een enorm bestand aan verwijzingen naar orgelliteratuur, begeleidingen en koorzettingen bij de liederen uit het Liedboek van 2013. Ronald van Drunen stak een jaar lang veel vrije tijd in het verzamelen van alle bronnen met bladmuziek, passend bij de melodieën van de liederen uit het Liedboek. Dat leidde tot een enorme collectie met duizenden verwijzingen naar vindplaatsen.

Wegwijs in bundels

Vaak zijn de beter bekende bundels al beschikbaar in de eigen bibliotheek van organisten en koordirigenten, maar nu zijn die praktisch ontsloten per lied en melodie. Ook minder bekende begeleidingen en koorstukken zijn nu eenvoudig te vinden, bijvoorbeeld in het repertoire van buitenlandse uitgevers van bladmuziek. Dat is vooral erg handig voor de talloze melodieën van buitenlandse oorsprong in het Liedboek. Bovendien zijn de namen van de uitgevers en de gegevens van elke uitgave erbij opgenomen, zodat bestellen van partituren eenvoudiger wordt. Daarnaast bevat de Kerkliedwiki verwijzingen naar de vindplaatsen van gratis materiaal op internet.

Direct beschikbaar

Bij het invoeren van al deze gegevens in de Kerkliedwiki volgt het redactieteam nu het kerkelijk jaar. Dat betekent dat op dit moment de verwijzingen bij de liederen van de Veertigdagentijd tot aan Kerst erin zitten. De rest wordt de komende tijd toegevoegd, aldus de samenstellers. Ook de verwijzingen bij de psalmen zullen op dezelfde manier worden toegevoegd.

Eenvoudig te vinden

De zoekingang is eenvoudig via het betreffende lied: de gebruiker tikt in het zoekvak de beginregel in. In de informatiebox rechts per lied staat dan een link naar de pagina met informatie over de melodie.

In de meest linkerkolom op de Kerkliedwiki staat een link naar het register met alle melodieën. Dat is een goed hulpmiddel voor wie wel de naam van gezochte melodie kent, maar niet precies de beginregel van het lied weet.

Ronald van Drunen liet zich inspireren door de bundel die Liuwe Tamminga in 1984 samenstelde met orgelliteratuur bij de gezangen van het Liedboek voor de Kerken. Van Drunen: “In deze tijd is zo’n bundel eigenlijk niet meer de meest optimale vorm. De informatie aanbieden op een online medium als de Kerkliedwiki is een veel betere optie. Hier is de informatie voor iedereen toegankelijk en snel bereikbaar, ook voor wie zoekt via Google.”

Over de samenstellers

De Kerkliedwiki is een initiatief van Stichting Kerkmuziek Netwerk uit Leusden. De website bevat achtergrondinformatie en luistervoorbeelden van kerkliederen uit alle gangbare liedbundels. Via ingebouwde semantische zoekroutines kan de gebruiker liederen zoeken op allerlei criteria en combinaties daarvan. De gratis toegankelijke website wordt geheel gevuld en onderhouden door een groep vrijwilligers met kennis van kerkliederen en/of ict.

Enkele voorbeelden:

Recommended Posts
0