Speciaal voor de eerste editie van de muzikale studiedag VIERkamp, in de zomer van 2023, is deze bijzondere compositie geschreven: Als Troost! – Aus tiefer Not.

De inspiratie vormde het lied Aus tiefer Not schrei ich zu dir van Martin Luther uit 1524. Lydia Vroegindeweij maakte intensief studie van dit lied en verwerkte de elementen uit het lied en de troostende boodschap die Luther daarin heeft gelegd tot een nieuwe tekst.

Johan van der Linden schreef op deze tekst een compositie voor koor, orgel en saxofoon. Hij liet zich daarbij bovendien inspireren door wat Johann Sebastian Bach 200 jaar later deed met de frygische melodie van het lied in zijn gelijknamige koraalcantate uit 1724.

Toepassingen

  • Deze compositie dient als inspirerend voorbeeld voor de herdenking van een dubbel jubileum in 2024, wanneer de liederen van Luther 500 jaar bestaan, en Bachs koraalcantates 300 jaar.
  • Het stuk is ook zeer geschikt voor een viering rond Allerzielen, waarin de gedachtenis van de gestorvenen centraal staat

Over de compositie

De tekst vormt een acrostichon met de beginregel van het oorspronkelijke lied als beginletter van elke regel (Aus tiefer Not). De componist laat, na de roep om hulp door orgel en saxofoon, deze tekst langzaam tevoorschijn komen uit de Duitse beginregel door verschillende partijen van het koor (SAB).

Als troost voor mij onvindbaar lijkt,
uitweg uit verdriet verdween.
Stel dat ik
ten onder ga,
is er iemand die mij redt?
Een toekomst voor mijn ziel, dat is geen
fantasie maar perspectief.
Een steun bij zware tegenslag, is
rond mijn schouder Jouw arm.

Nooit is diepste diep te diep.
Onder mijn voeten vind ik vaste grond.
Troost is geloof is troost is geloof is troost geworden.

Beluisteren

Het stuk is uitgevoerd in de Catharinakerk in Doetinchem op 4 november 2023. Beluister deze uitvoering.

Bestellen

De volledige partituur is verkrijgbaar in de webwinkel van onze Stichting voor € 15,00.

0