Uniek eerbetoon aan muziek Leger des Heils

 In Ontdek kerkmuziek

Vocaal Theologen Ensemble en Nostalgieband Amsterdam verzorgen een uniek eerbetoon aan muziek Leger des Heils met een concert ‘Onward, Christian soldiers’.

De rijkdom van de muzikale traditie van het Leger des Heils is maar bij weinigen bekend. Daarom zetten het Vocaal Theologen Ensemble (VTE) en de Nostalgieband Amsterdam (NBA) deze traditie op 4 oktober gezamenlijk op het podium in een uniek concert in de Janskerk in Utrecht (Janskerkhof). Beide ensembles brengen hiermee een eerbetoon aan een traditie die veel heeft betekend voor de Nederlandse volksreligiositeit.

Uniek concert: ‘Onward, Christian soldiers’
Het concert is een idee van Hanna Rijken, dirigente van het VTE en Wielie Elhorst, predikant in de Protestantse Kerk in Nederland en zelf oud-heilssoldaat. Elhorst: “We zongen al een paar liederen uit de traditie van het Leger met het VTE. Met Hanna Rijken ontdekte ik steeds meer parels uit deze traditie en toen werd het idee geboren om een heel concert met deze muziek te brengen. Voor zover wij weten is dit nog nooit eerder gebeurd.” De Nostalgieband Amsterdam is uitgenodigd om mee te doen. Deze band heeft als doel de Legermuziek gecomponeerd tot 1985 ten gehore te brengen. Piet Visser, dirigent van de band en zelf heilssoldaat in Harlingen: ‘We vonden het een sympathiek idee en hebben gelijk ‘ja’ gezegd. We vinden het geweldig dat nu eens mensen van buiten het Leger deze muziek op een podium willen zetten.”

Muziek voorafgegaan door inleiding Sytze de Vries
Het concert wordt ingeleid door Sytze de Vries, voorheen predikant in Amsterdam, kenner van de Nederlandse kerkelijke muziektraditie en dichter. In een korte uiteenzetting zal hij de betekenis van de muzikale traditie van het Leger voor de Nederlandse volksreligiositeit duiden. Daarna volgen een aantal exemplarische muziekstukken, ieder kort ingeleid door Herman Haverkate, heilssoldaat in Enschede en kenner van de internationale muziektraditie van het Leger. Haverkate: “Ik vind het bijzonder op deze wijze iets te kunnen delen van wat er schuil gaat achter deze muziek, die mij erg dierbaar is.”

Uitzending en samenzang
Het concert dat op zaterdag 4 oktober om 20.00 uur in de Janskerk in Utrecht plaatsvindt, wordt (op een later tijdstip) uitgezonden op de radio in het muziekprogramma van EO/IKON: Musica Religiosa. Tijdens het concert is er ook gelegenheid voor samenzang. De bezoekers aan het concert kunnen dus ook zelf zingend hun hart ophalen. Muziek van bekende Legercomponisten als Erik Leidzén, Eric Ball, Norman Bearcroft en Dean Goffin staan op de standaard van ensemble en band. Een kaartje kost € 10 en is aan de deur verkrijgbaar.

Nostalgieband Amsterdam en Vocaal Theologen Ensemble
De Nostalgieband Amsterdam (www.nostalgiebandamsterdam.nl) is in 1998 opgericht door Fred van der Woude sr. en legt zich er op toe vooral Legermuziek tot 1985 ten gehore te brengen. De band is hierin uniek. Het Vocaal Theologen Ensemble (www.pthu.nl/vte) is in 2007 opgericht. Het ensemble is ‘powered by’ de Protestantse Theologische Universiteit. Het wil theologie en kerkmuziek met elkaar verbinden door theologen kennis te laten maken met diverse stromingen in de kerkmuziek.

concertflyer OCS 4 oktober 2014

 

Recommended Posts

Leave a Comment

0
Harry van Wijk