Jubileum 10 jaar Orgelkids

 In Orgelkids

Op donderdag 4 juli 2019 vieren we een jubileum: het project Orgelkids bestaat dan 10 jaar! Een moment om mensen samen te brengen en inspiratie te delen, maar ook om praktische ervaringen op te doen in de vorm van workshops. En natuurlijk is het geen feest zonder muziek: het Doe-orgel verlangt naar eigen composities.

Orgelkids liet in 5 jaar tijd circa 6.000 kinderen het speciaal voor kinderen ontworpen Doe-orgel bouwen en bespelen, en werd daarmee wereldwijd bekend. Het fraaie ontwerp van Wim Janssen voorziet in de behoefte om kinderen van alle leeftijden het orgel te laten ontdekken als ambachtelijk gemaakt muziekinstrument. Maar het begon allemaal in juli 2009 als een website met ideeën en tips voor educatieve activiteiten rond het orgel (in aanvulling op het Lydia Vroegindeweij Fonds, een zogeheten ‘fonds op naam’, ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds).

Inmiddels groeide het project uit tot een internationale beweging van mensen met hetzelfde doel: kinderen kennis te laten maken met het pijporgel.

Naast Orgelkids in Nederland kreeg het project steeds meer vertakkingen en nu kun je Orgelkids en het Doe-orgel vinden in: Vlaanderen, USA, Canada, Zweden, Taiwan, China, Duitsland, Groot-Brittannië en binnenkort in Zwitserland. Met overal hetzelfde concept en het Doe-orgel als leskist en instrument. Ook in Nederland zijn er op meer plaatsen Doe-orgels te vinden. Inmiddels zijn er meer dan 50 Doe-orgels in de wereld! Het mooie is dat iedereen staat voor hetzelfde doel, dat ook het motto voor ons jubileum vormt:

Breng het orgel naar de jeugd, breng de jeugd naar het orgel.

Het 10-jarig bestaan is een fijne aanleiding om de verzamelde ervaring en kennis te delen met iedereen die zich wil inspannen om kinderen kennis te laten maken met de ‘koning van de instrumenten’. We vieren dat jubileum op 4 juli 2019 met:

  1. een inspiratiedag in Amersfoort voor iedereen, die praktische tips wil ontvangen voor het opzetten en uitvoeren van een educatief project rond het orgel;
  2. een bronnenboek met didactische activiteiten: ‘Orgel in de klas, leerdoelen en lesactiviteiten rond muziek-, techniek- en erfgoededucatie’;
  3. een compositiewedstrijd voor het Doe-orgel.
Koppelpoort_en_gebouw_Rijksdienst_voor_het_Cultureel_Erfgoed

De inspiratiedag wordt gehouden in het fraaie gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort (vlakbij de Koppelpoort). Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Illustratie Orgelkids compositiewedstrijd2


Composities voor het Doe-orgel gezocht.

Recent Posts
0